AKBELEN

Akbelen Ormanlarında Direnişin Ayak Sesleri

Yurdun dört bir yanında ormanlarımız, canlarımız alev alev yanarken,  günlerdir bir kaç gazete ve tv. kanalında, Muğla'nın  İkizköy Mahallesine bağlı "Akbelen" mevkiindeki doğa katliamı manşetten veriliyor. Babası da eski bakan , bir zamanların Orman Bakanının yangın söndürme çalışmalarındaki yetersizliği  açıklarken park alanındaki uçakları göstererek; motorları yok, kuşlar yuva yapmış"  şeklinde, kabahati motor hırsızları ile kuşlarda  gösteren savunmasına inat,  bu gün o uçaklar durmadan bir yangından diğerine  yetişmeye çalışıyor.

Adli tatil geldi,  biraz soluklanalım derken  bencileyin bir dostumla birbirimizi kışkırtarak düştük düştük Muğla'nın yollarına. , Partimiz il örgütünün düzenlediği destek  duyurusu da etkili oldu bu yürüyüşe. Hep birlikte ,otobüsle de gidebilirdik ama, gençlerin ve çağdaş beyinlerin arasında bir kuru dal örneği sırıtabiliriz anlamındaki derinlerde yatan bir kör  düşüncenin etkisi ile kendi aracımızla yolculuğu yeğledik.  
Öğlen saatlerinde ulaştığımız  yörede  yurdun dört bir yanından gelmiş duyarlı yurttaşların çokluğu doğrusu içimi ısıttı. Ortam, bir yanı ile savaş, öbür yanı ile de bayram yeri... Aylardır direnen genç, yaşlı , kız, kızan suratlarına yapışmış inançlı ve kararlı  duruşları  ile;  hepsi birer direniş abidesi idiler. Öyle, eni konu eğitimleri yoktu ama, her biri sorumlu bir yurttaş, sorumlu bir doğa sever, çevreci ve hak hukuk savunucusu olmuş. Düzen Partilerinden değil, halk yığınlarından demokratik destek istiyorlardı. Gün ışırken ,tomalarla, göz yaşartıcılarla üzerlerine gelen jandarmaya  karşı koydular, inançla. Toprakları ellerinden alınıp , zeytin ağaçları  katledilirken  şimdi de evlerinin istimlak kararları ihbar edilmişti. Neden?  Yeniköy ve Kemerköy Termik santrallerine buralardan kömür temin edilecekti. Bakanlık, "Limak Holding YK Enerji Şirketi'ne ait bu santrallere kömür temin edilebilmesi için alan içerisinde kalan köyleri boşaltmaya, yaşam alanlarını sınırlamaya  değil, ortadan kaldırmaya karar vermiş bir kere.

 

Kimdir bu Limak?. Beşin biri... Yeri geliyor limanlar, havalanları, yollar barajlar yapıyor. Yeri geliyor .ol diyorlar medya patronu , hatta TFF Başkanı da oluyorlar. Beş parmaklarında bin marifet ..., Seksen beş milyonluk ülkede Her yerde bunlar çıkıyor, karşımıza.
Son günlerde benim de içerisinde olduğum dost meslektaşlarımdan oluşan Whatshap gurubunda   , Karadeniz yöremizin eşsiz güzellikteki dağları yaylaları  fotoğraflar eşliğinde paylaşılıyor. Değişik nedenlerle bir kaç kez ben de yerinde yaşadım  bu güzellikleri. Haylidir  oralarda da süregelen bir direnişe karşı yönetimin kabul edilemez tutumu da bir yandan sürüp  gidiyor. Bu kez karşımızda beşin ikincisi... Hani şu "milletin a...na koyduk" diyecek kadar kaybolmuş, umarsız insan. Yapımını üstlendiği liman inşaatı için gerekli taşı temin etmek amacıyla ulaşım yolları, taş ocakları açarak , acımasızca  ve hoyratça doğayı, güzelim yayları tahrip eden adam. Neresini yazayım. Artvin' imi, Kaz Dağlarını  mı?..
Akbelen’ deki haklı ve kutsal direnişe , dayanışmaya gelenlerin sayıları gün geçtikçe artıyor. Görebildiklerim; Egeçep, Kaz Dağlarını Koruma Derneği, Muğla Çağdaş Avukatlar Gurubu, Ekoloji Birliği, Arçep, ve isimlerini sayamadıklarım..  Bu birleşme ve dayanışma büyüdükçe bu hak hukuk tanımazlık , bu talan son bulacaktır.  Her daim söylediğim gibi  çözüm;  çağdaş ve hukuka uyarlı argümanlarla demokratik toplumsal muhalefeti büyütmekten geçiyor. Değişimin ve gelişimin anlamını  bilmeyen    kişi ya da kurumlarla  yürünecek yol, yorulmaktan öte bir işe yaramıyor. Direniş yerinde akşam oldu. Yanımızda getirdiğimiz nevaleyi  ortaklaşarak , şölen ortamında geçen sohbetin sonunda Fethiyeli bir kardeşimizin konuk ettiği oteldeki gecelememizin ardından karmakarışık , isyan dolu düşüncelerle İzmir'e döndük. OK 

 

Kırca Hukuk Bürosu
Tüm Hakları Saklıdır ©